KREMOWY PARMEZAN CZOSNEK BRUKSELKA PRZEPIS
KREMOWY PARMEZAN CZOSNEK BRUKSELKA PRZEPIS
Czy brukselki są dla Ciebie dobre?
Tak, brukselki są zdrowe i dobre dla Ciebie! Należą do tej samej klasy warzyw co kapusta, kalafior i brokuły.
Folian, mangan, witamina C i witamina K to niektóre ze składników odżywczych, z których korzystają brukselki.
Zawierają one również błonnik i przeciwutleniacze. Które pomagają twojemu organizmowi na całej długości.
Myśląc o drugiej pomocy, nie myśl dwa razy, twoje ciało będzie ci wdzięczne za kolejny kęs!
Czego potrzebujesz, aby ugotować parmezanowo-czosnkowe brukselki
Proste składniki na prosty dodatek!
Nie uwierzysz, że te kiełki brukselki mają tyle smaku.
Wybieranie kiełków brukselki to łatwe zadanie, a następnie dodanie kilku składników, aby rozpocząć jest proste.
Następnie, kremowy sos jest wszystkim, czego potrzebujesz, aby przenieść te brukselki na wyższy poziom.
Składniki
1 1/2 funta brukselki przepołowione
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku mielonego
Kremowy sos
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki gęstej śmietany
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Na średniej wielkości patelni dodać brukselkę, oliwę i czosnek. Smażyć do miękkości około 5-7 minut. Wyjmiemy brukselkę i odłożymy na bok.
Dodaj bulion z kurczaka, śmietanę i skrobię kukurydzianą i ubijaj razem, aż będzie gładka. Dodaj parmezan, włoską przyprawę, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodać brukselkę i obtoczyć w kremowym sosie, aż się podgrzeje.
źródło: therecipecritic.com