TŁUCZONE ZIEMNIAKI jakich nie znałeś!
TŁUCZONE ZIEMNIAKI jakich nie znałeś!
Robienie puree ziemniaczanego może być czasami trochę kłopotliwe. Najpierw obieranie ziemniaków, potem siekanie, gotowanie, odcedzanie, tłuczenie i przyprawianie. (Będziesz musiał spróbować słynnego puree ziemniaczanego mojego taty, jeśli masz dodatkowy czas). Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania, ale nie chcesz iść na kompromis w kwestii smaku, te tłuczone ziemniaki z Instant Pot są odpowiedzią. Pokochasz je, ponieważ są tak łatwe i pyszne!
Będąc zajętą mamą, przyznam, że czasami mam problem z zapamiętaniem, że muszę zrobić obiad w niektóre noce. Zarówno mój Instant Pot jak i frytkownica są ratunkiem! Uwielbiam to, że w każdej chwili mogę przygotować obfite, pyszne posiłki dla mojej rodziny. Myślę, że właśnie dlatego tak bardzo kocham ten przepis. Teraz tłuczone ziemniaki nie muszą być zarezerwowane na święta! Możesz z łatwością przygotować je na kolację w ciągu tygodnia, ponieważ wystarczy kilka prostych składników i 15 minut!

Składniki, których będziesz potrzebować
Tłuczone ziemniaki z Instant Pot są idealne na zbliżające się Święto Dziękczynienia, ponieważ zwalniają miejsce na kuchence i są całkowicie bezobsługowe. W ten sposób możesz cieszyć się swoim świątecznym obiadem razem z gośćmi! Ponadto, potrzebujesz tylko kilku prostych rzeczy, aby je zrobić. To właśnie czyni ten przepis najlepszym! Uwaga: dokładne pomiary można znaleźć w karcie przepisu poniżej.
Ziemniaki: Użyłam czerwonych ziemniaków, ale zdecydowanie możecie wypróbować tutaj inne rodzaje! Yukon lub Russet ziemniaki są zarówno wielkie opcje, ponieważ są one tak miłe i maślane!
Bulion z kurczaka: Użyłem niskosodowego bulionu z kurczaka, ponieważ dodaje on dodatkowy smak do tych tłuczonych ziemniaków i sprawia, że są one ładne i gładkie.
Masło: Masło jest koniecznością dla bogatych, kremowych ziemniaków!
Sól koszerna: Zawsze wybieram sól koszerną zamiast stołowej, ponieważ nie jest tak gorzka.
Przyprawa włoska: Jeśli nigdy nie próbowałeś dodać ziół do swoich tłuczonych ziemniaków, oto twój znak do! Uwielbiam to, ponieważ dodaje dodatkowy smak!
Czosnek w proszku: Nie można się pomylić z czosnkiem. Dodaj trochę w celu uzyskania najlepszego smaku cząbru!
Sól i pieprz: Dodaj do smaku!
[fwduvp preset_id=”vid_min” playlist_id=”pl” start_at_playlist=”” start_at_video=””]
Składniki
5 funtów czerwonych ziemniaków, pokrojonych na 1,5-calowe kawałki
1 filiżanka bulionu z kurczaka, niskosodowego
1/3 szklanki masła
1 łyżeczka soli koszernej
1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
dodatkowa sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Dodajemy ziemniaki do Instant Pot lub elektrycznego szybkowaru (nie trzeba używać trivetu!) Zalewamy ziemniaki bulionem z kurczaka.
Załóż pokrywę, przekręć zawór na uszczelnienie i ustaw na Manual, wysokie ciśnienie, na 10 minut. Zajmie to około 5-10 minut, aby dojść do ciśnienia i zacząć odliczać czas.
Gdy czas gotowania dobiegnie końca, wyłącz Instant Pot i pozwól, aby ciśnienie uwolniło się naturalnie przez 5 minut, a następnie otwórz zawór, aby uwolnić pozostałe ciśnienie.
Dodaj masło, sól, przyprawę włoską, czosnek w proszku i pieprz. Zacieraj wszystkie składniki razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku!
źródło: therecipecritic.com