KREMOWY KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI

KREMOWY KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Dlaczego nazywa się Kurczak poślubny?

Kurczak poślubny zawdzięcza swoją nazwę temu, jak bardzo jest pyszny i jak składniki „żenią się” i smakują razem o wiele lepiej! Jeden kęs, a będziesz wracać po więcej. Ten delikatny kurczak jest umieszczony w kremowym sosie pełnym smaku, śmietany, parmezanu i ziół! Gwiazdą przedstawienia są niesamowite suszone pomidory. Uwielbiam podawać to danie z makaronem, który pomaga wchłonąć kremowy sos. Poczekaj aż dotknie twoich ust… naprawdę będziesz chciał się z nim ożenić!

pixabay

Najlepsze w tym przepisie jest to, że szybko się robi i trzeba użyć tylko jednej patelni! Łatwe posiłki z jednej patelni naprawdę pomagają mi w te pracowite, tygodniowe noce, kiedy zabieram dzieci na wszystkie ich zajęcia. Ten marry me chicken jest najlepszy z najlepszych, ponieważ jest nie tylko łatwy i pyszny, ale czyszczenie jest breeze! Podawać to będzie niektóre bułki i sałatka i to staje się ulubieńcem rodziny wokół domu na pewno!

Składniki

1 1/2 funta piersi kurczaka bez kości, bez skóry
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
2 łyżeczki czosnku (mielonego)
3 łyżki mąki
1 szklanka bulionu z kurczaka
3/4 szklanki gęstej śmietany
1/2 filiżanki parmezanu (starty)
1/2 filiżanki suszonych pomidorów (odsączone)
1 łyżeczka przyprawy włoskiej (suszonej)
Świeża bazylia (do dekoracji)

Instrukcje

Piersi z kurczaka pokroimy w cieńsze plastry, aby ugotować je równomiernie. W razie potrzeby można nawet rozbić kurczaka tłuczkiem.
Kurczaka przyprawimy z obu stron solą i pieprzem.
Na dużej patelni, podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż przez 5 minut z obu stron, aż kurczak będzie w większości ugotowany. Później będzie się jeszcze w pełni gotował.
Przełóż ugotowanego kurczaka na talerz i odstaw na bok, podczas gdy będziesz przygotowywał sos.
Wróć na tę samą patelnię i dodaj masło. Gdy się rozpuści, podsmażaj czosnek przez 30 sekund, aż stanie się aromatyczny. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby powstała pasta.
Dodaj bulion z kurczaka, śmietanę i parmezan.
Wymieszaj z odsączonymi suszonymi pomidorami i przyprawą włoską. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotuj sos przez kilka minut, aby zgęstniał.
Przywróć kurczaka z powrotem na patelnię i ułóż na wierzchu sosu.
Zmniejsz temperaturę do średnio niskiej i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Udekorować posiekanymi listkami świeżej bazylii i podawać na ciepło z makaronem lub ryżem.

źródło: therecipecritic.com

 

KREMOWY KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI

KREMOWY KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Dlaczego nazywa się Kurczak poślubny?

Kurczak poślubny zawdzięcza swoją nazwę temu, jak bardzo jest pyszny i jak składniki „żenią się” i smakują razem o wiele lepiej! Jeden kęs, a będziesz wracać po więcej. Ten delikatny kurczak jest umieszczony w kremowym sosie pełnym smaku, śmietany, parmezanu i ziół! Gwiazdą przedstawienia są niesamowite suszone pomidory. Uwielbiam podawać to danie z makaronem, który pomaga wchłonąć kremowy sos. Poczekaj aż dotknie twoich ust… naprawdę będziesz chciał się z nim ożenić!

pixabay

Najlepsze w tym przepisie jest to, że szybko się robi i trzeba użyć tylko jednej patelni! Łatwe posiłki z jednej patelni naprawdę pomagają mi w te pracowite, tygodniowe noce, kiedy zabieram dzieci na wszystkie ich zajęcia. Ten marry me chicken jest najlepszy z najlepszych, ponieważ jest nie tylko łatwy i pyszny, ale czyszczenie jest breeze! Podawać to będzie niektóre bułki i sałatka i to staje się ulubieńcem rodziny wokół domu na pewno!

Składniki

1 1/2 funta piersi kurczaka bez kości, bez skóry
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
2 łyżeczki czosnku (mielonego)
3 łyżki mąki
1 szklanka bulionu z kurczaka
3/4 szklanki gęstej śmietany
1/2 filiżanki parmezanu (starty)
1/2 filiżanki suszonych pomidorów (odsączone)
1 łyżeczka przyprawy włoskiej (suszonej)
Świeża bazylia (do dekoracji)

Instrukcje

Piersi z kurczaka pokroimy w cieńsze plastry, aby ugotować je równomiernie. W razie potrzeby można nawet rozbić kurczaka tłuczkiem.
Kurczaka przyprawimy z obu stron solą i pieprzem.
Na dużej patelni, podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż przez 5 minut z obu stron, aż kurczak będzie w większości ugotowany. Później będzie się jeszcze w pełni gotował.
Przełóż ugotowanego kurczaka na talerz i odstaw na bok, podczas gdy będziesz przygotowywał sos.
Wróć na tę samą patelnię i dodaj masło. Gdy się rozpuści, podsmażaj czosnek przez 30 sekund, aż stanie się aromatyczny. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby powstała pasta.
Dodaj bulion z kurczaka, śmietanę i parmezan.
Wymieszaj z odsączonymi suszonymi pomidorami i przyprawą włoską. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotuj sos przez kilka minut, aby zgęstniał.
Przywróć kurczaka z powrotem na patelnię i ułóż na wierzchu sosu.
Zmniejsz temperaturę do średnio niskiej i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Udekorować posiekanymi listkami świeżej bazylii i podawać na ciepło z makaronem lub ryżem.

źródło: therecipecritic.com

 

Możesz również polubić…