WOLNO GOTUJĄCY KURCZAK TIKKA MASALA
WOLNO GOTUJĄCY KURCZAK TIKKA MASALA
Składniki
Nie pozwól, aby ta lista składników Cię odstraszyła! Są to głównie przyprawy i rzeczy, które już masz pod ręką. Ten wolno gotujący kurczak tikka masala jest prosty stawiać wpólnie i rzucać w crock garnku. Wolnowar zrobi to wszystko za Ciebie. Po prostu dodaj wszystkie składniki razem w określonej kolejności i będziesz AMAZED raz służyć! Pomiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.
Składniki
4 piersi z kurczaka bez skóry pokrojone na 1-calowe kawałki
1 mała cebula posiekana
3 ząbki czosnku zmielone
2 łyżki stołowe świeżego imbiru starte
1 29 uncji puszka przecieru pomidorowego
1½ szklanki zwykłego jogurtu greckiego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe Garam Masala
1 łyżka stołowa kminku
½ łyżeczki papryki
2 łyżeczki soli
¾ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 liście laurowe
1 szklanka ciężkiej śmietany
½ łyżki skrobi kukurydzianej
kolendra posiekana dla ozdoby
Instrukcje
W wolnowarze połącz cebulę, czosnek, imbir, przecier pomidorowy, jogurt grecki, oliwę, garam masala, kminek, paprykę, sól, cynamon, czarny pieprz i pieprz cayenne.
Dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj, aby pokryć się sosem. Dodaj liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez 6 godzin lub na dużym przez 4 godziny.
Podczas ostatnich 20 minut gotowania, ubij razem skrobię kukurydzianą i ciężką śmietanę. Dodaj do sosu i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.
Podawaj z ryżem.
źródło: therecipecritic.com